Dailės terapija su psichologe Kristina pranoko lūkesčius

Dailės terapija su psichologe Kristina pranoko lūkesčius

Dailės terapija – asmenybės paieškai

Gargždų atvirame jaunimo centre keturias savaites vyko psichologinis užsiėmimas „Savęs pažinimas“. Dailės terapiją vedė psichologė Kristina Tomasaitė-Jasinskienė. Šie užsiėmimai buvo orientuoti į gilesnę savęs analizę, jausmų išveiką bei pozityvių asmeninių savybių paiešką.

Dailės terapija – viena iš meno krypčių, apimanti dailės ir psichologijos žinias. Šis metodas padeda išreikšti savo mintis, jausmus ir potyrius piešiant. Užsiėmimuose nesiekiama estetinio piešinio vaizdo. Tai puikus būdas pasijausti visiškai laisvam, nes nereikia mokėti „gražiai“ piešti.

Ši praktika skatina bendravimą, padeda išreikšti tai, ką kartais sunku išsakyti žodžiais, pažinti geriau save, skatina emocinę išveiką. Taip pat piešiniai gali būti tarsi „repeticija“ prieš imantis pokyčių savo gyvenime, tačiau įdomiau yra sužinoti jaunuolių nuomonę apie tai, kaip jiems padėjo šios terapijos.

Tomas iš pat pradžių į visa tai žiūrėjo skeptiškai, vis dėlto pripažino, kad daugiau sužinojo ne tik apie kitus, bet ir apie save. Nors dalyvių laikui bėgant vis mažėjo, tai tikslo, pasak jo, nepaveikė, atvirkščiai, tapo dar lengviau susikoncentruoti į tam tikrus žmones. „Turėjome įvairių emocijų šuolių ir kritimų. Buvo ir pykčių, ir ašarų, trūko ir susikalbėjimo bei įsiklausymo. Tačiau įveikėm ir tai! Stebėjom pokyčius, besikeičiančias savo ir kitų emocijas, vidinį pasaulį, kuris atsispindėdavo piešiniuose kintančiomis spalvomis, atsirandančiomis detalėmis. Mano nuomone, Kristinos (ačiū jai) organizuotas dailės terapijos užsiėmimas paskatino ne tik pasigilinti į kitą ir save. Tai skatino ir kitokį, ne kasdienį požiūrį, akiračio praplėtimą. Iš skeptiško požiūrio liko artėjančių grupės susitikimų laukimas. Paskutinį susitikimą norėjosi „tempti“ iki begalybės. Dar minutę, dar truputį pabūti tarp žmonių, su kuriais būti gera. Džiaugiuosi dalyvavęs ir gavęs kvietimą, o turėdamas laiko sutikčiau pratęsti šią terapiją“, – teigė vaikinas.

Nelei dailės terapija pasirodė viena iš geriausių ir įdomiausių savęs pažinimo praktikų. „Nuostabu, kad spalvos, tam tikros piešimo technikos ir simboliai gali pasakyti apie žmogų. Ši terapija sukėlė daugybę įvairių emocijų: džiaugsmo, pykčio ir net ašarų. Kiekvienas galėjo įsigilinti į save, suprasti, kas juos džiugina, o kas skaudina. Būtent per šį užsiėmimą sužinojau daug naujų dalykų apie save. Tikiuosi, tokios praktikos vyks ir toliau, kurios padės žmonėms suprasti save“, – pasakojo mergina.

Emai dailės terapija padėjo išspręsti giliai užslėptas problemas, priimti save ir kitus tokius, kokie jie yra: „Patyriau tiek teigiamų, tiek neigiamų emocijų. Tai padėjo išlieti ilgai kauptą nerimą, skausmą, išgyvenimus, neišsipildžiusias svajones ir viltis. Po užsiėmimų tapau ramesnė. Jau seniai nesijaučiau tokia suprasta ir priimta.“

Danielius EINIKIS

Jaunųjų korespondentų klubo narys

 

Informacija paimta iš Klaipėdos rajono laikraščio „Banga” internetinio puslapio.

Share: